Als u ervoor heeft gekozen om zelf te gaan behangen, is het natuurlijk handig dat u zich goed voorbereid. Goede materialen maken vaak de helft van het werk en dat geldt zo ook bij behangen.
Wij geven u graag de volgende tips om op de juiste manier ter werk te gaan:
Benodigdheden:
• Behangtafel
• Behanglijm
• Emmer
• Waterpas
• Insmeerborstel
• Aandrukborstel
• Stanleymes
• Potlood
• Nadenroller
Het opmeten van de muur en het behang:
Voordat u kan beginnen met behangen, moet u natuurlijk weten hoeveel behang u nodig heeft.
U berekent de muur die u wilt gaan behangen en de hoeveelheid behangpapier eenvoudig via de volgende formule (uitgaande van een rol van 53cm breed):
(breedte van de muur in meters x 2) x (hoogte van de muur in meters +10 cm) = lengte behangpapier in meters.
Een standaard rol behang is meestal zo’n 53 cm breed, dus als u de breedte deelt door 2 komt u altijd goed uit in de breedte. Wel is het belangrijk om te kijken of het behangpapier een motief heeft en om de hoeveel centimeter dit motief zich herhaalt. Vaak is dit zo’n 60 cm.
Als u een muur heeft van 2 meter hoog, dient u er dus een hoogte van 2,4 meter aan te houden om uiteindelijk geen behang te kort te komen.
Behang of muur inlijmen
Voor iedere soort behang heb je verschillende soorten behanglijm. Welke lijm je nodig hebt voor welk behang is te vinden op de verpakking van de behanglijm.
Maak de behanglijm volgens de instructies op de verpakking klaar in een emmer.
Behang inlijmen:
Smeer de behangbanen in met de lijm en laat deze drogen (kijk op de verpakking van de lijm wat de droogtijd is). De droogtijd is heel belangrijk, gezien de lijm in het behang moet trekken om tet juiste resultaat te geven. Te kort drogen, geeft kieren tussen de stroken. Te lang drogen geeft bobbels in het behang.
De muur inlijmen:
Bij vliesbehang wordt niet het behang, maar de muur met lijm ingesmeerd. Kijk hiervoor ook op de verpakking en volg de instructies hierop om tot het gewenste resultaat te komen.
Starten met de eerste strook
De eerste strook behang is de belangrijkste van allemaal, als deze scheef is, wordt de hele kamer namelijk scheef behangen. Teken daarom met een waterpas een loodrechte verticale lijn op de muur en maak dit het beginpunt.
Bij het opmeten van het behang heb je ca. 10 cm per baan extra gerekend, deze gebruik je voor wat overlap bij het plafond. Rol de baan nu rustig naar beneden en druk het behang vervolgens goed aan met een behangborstel. Bij de volgende baan ga je precies hetzelfde ter werk en sluit je het behang precies aan op de eerste baan. De naden tussen de twee behangstroken rol je aan met een nadenroller. Eventuele lijmresten tussen de naden kan je het beste direct met een doek weghalen, voor het mooiste resultaat.
Laten drogen
Zorg ervoor dat het behang op de muren niet te snel droogt. Zet de verwarming dus niet aan en laat geen ramen of deuren open staan. Mogelijke kleine luchtbellen onder het behang trekken vanzelf weg, maakt u zich daar geen zorgen over. Wat grotere luchtbellen kan u het beste met een stanleymesje doorprikken, waarna u het behang weer goed aandrukt met de behangborstel.
Hier kan u op letten bij het kopen van kinderbehang:
- Kinderbehang; wat zijn de trends van dit moment?
- Laat uw kind mee beslissen!
- Kinderbehang voor een jongens- of een meisjeskamer?
- Tips om te behangen
Praat mee op ons forum